De historiek van de Oud-leerlingenbond
van het Sint-Jozefinstituut, deel 2

De Vlaamse kermissen op de speelplaats in 1957 en ’58 waren een unieke gelegenheid om als kersverse oud-leerlinge ”een lief op te scharen”! Het was de enige keer dat de zusters oogluikend de vakschooljongens duldden in de verboden zone. Je kon er voor hen voor 5 frank de fonoplaat “Oh Heideroosje” van het Orkest Zonder Naam laten afdraaien door het bekende radiohuis van Mechelsesteenweg 31. In de kraampjes met tombolaprijzen lokte een zuster om het zelfgegoten gipsen lievevrouwke te winnen, ‘t staat nog altijd op mijn kleerkast!

De cast van de "abele spelen"
(voor het H. Hartbeeld,  op de vroegere speelplaats - daarvoor de  Mariagrot)

Jubileums van oversten en zuster M. Bertha werden steeds gevierd in de oude feestzaal, de latere turnzaal. Aan de wand waren nog geen klimrekken, maar beaat kijkende portretten van pater Donche S.J. (1) en Jozef Calasanza (2), die minzaam lachten naar koning Leopold. Door de hoogste klassen werden daar abele spelen opgevoerd met gelovige maagdekens, gehuld in engelachtige kledij. Achteraan in de zaal leidde toen een wegeltje en een poort naar het Gemeenteplein (nooduitgang?).

De  "abele spelen"  (in de oude turnzaal, bij Zr. M. Bertha’s jubileum, 1930 -1955)

Toen de bond leek ingeslapen, kwam er plots een ingeving: een schooluitstap. Onder impuls van directrice zuster M. Emilie en meester Hendrickx werden werkgroepen voorgesteld, met “public relations”. Uit de afgezwaaide laatstejaars werden klasafgevaardigden gekozen. Er werd geopteerd voor een dansavond in de zaal van de nieuwe lagere school (kant Van Dijckstraat).

Alle leraressen werden gemobiliseerd met centralisatiebeheer door Marie-Jeanne Moorkens. Het oudercomité zorgde voor de drank. Op de tonen van orkest Toni Campo schuifelden 285 oud-leerlingen over de reftervloer. In 1970 kwam er een herhaling, vol lichteffecten. Maar dra bleek de zaal te klein, en werd er uitgeweken naar “Het Thierbrauhof” aan de Astridlaan. De twee bovenzalen konden alle dansers niet herbergen. Er was een keuvelruimte, maar de decibels beletten elk gesprek.

1952, deelname met het “ Lofkoor”  van Sint-Jozef aan het MARIA ORATORIUM in Averbode,
o.l.v. Renaat Veremans  (naast de prelaat)

Er werd naar een andere formule gezocht. Een namiddagbijeenkomst, waarop alle oud-leerlingen, vanaf uitgangsjaar 1952, werden uitgenodigd. Je mocht lidgeld betalen, tevens voor het tijdschrift “Schakel”. Daarin verschenen o.a. mijn jaarlijkse retro-artikels, en die van leraar Frans, Willy De Cock. Het werd een echte klus om na twintig jaar al de adressen op te snorren! Het zeskoppig bestuur werd dra uitgebreid tot twaalf man. Marie-José De Buf werd verkozen tot voorzitster, en Emilie tot ondervoorzitster. Op die eerste bijeenkomst werd een retro schoolfilm getoond over turnfeesten op het voetbalplein, en de inzegening in 1952 van het nieuwe klooster en de nieuwe klassen.

OUD-LERARESSEN en hun LEERLINGEN van de Handelsafdeling, 1996.
Onder, zittend, v.l.n.r. Francine Verbist, Greta Cusseneers, Eugenie Van Dijck.
Eerste rij, v.l.n.r. Zr. M. Nelly, Juffr. M.  Van Der Aerschot, Gerarda Moons, Josephine Boels,
Juffr. S. Meyers, Diane Dierickx, Juffr. G..Gysen, Zr. M. Emilie.
Achterste rij, v.l.n.r. Jacqueline Onzia, Godelieve Segers I, Magda Van Dooren, Christiane Revelard,
Rita Horions, Sonia Kenis, Maria Van Dijck, Godelieve Segers  II, Juffr. S. Van Hoof.

Hierna volgde de eerste “koffeklatsj” (1971.) Juffrouw Gysen en zuster Hendrika smeerden de broodjes, later overgenomen door oud-leerlingen en bestuur. In 1973 moest Marie-José wegens ziekte forfait geven, en nam ik twee jaar de leiding over. Als animatieverantwoordelijke liep deze taak ten einde in 1995 met de groep “Si.Jolko” (Sint-Jozef oud-leerlingen Kontich.)
______________________________________________________

(1) Pater Donche S.J.: stichter van de Zusters der Christelijke Scholen van Vorselaar, 1769-1857.
(2) Jozef Calasanza: patroon van het volksonderwijs en stichter van de Orde der Piaristen, 1557-1648.

(Mogelijk volgt nog een deel 3)

Tekst en foto’s: Jaklien Onzia en redactie. Bron: archief Marie-José De Buf.

En vind HIER de lijst van alle artikelen Kontich-Waarloos Vroeger en Nu.

Zoeken in onze website


Created: 28/04/2020

© 2003-2020 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden